Z dniem 1 sierpnia 2024 r. wydłużono nabór wniosków na dotacje dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej (HoReCa) oraz turystycznej i kulturalnej w ramach Krajowego Planu Odbudowy.

Start składania wniosków: 18 lipca 2024 r.

Zakończenie naboru: 3 października 2024 r.

Nie jest to jedyna dobra wiadomość dla przedsiębiorców, wprowadzono również 7 kluczowych zmian regulaminowych, które ułatwią ubieganie się o dofinansowanie w ramach Inwestycji KPO HoReCa:

  1. Od 1 sierpnia br. (po zamkniętej rundzie wniosków składanych do 31 lipca) firma ubiegająca się o wsparcie ma obowiązek wykazania spadku obrotów w latach 2020–2021, wynoszącego co najmniej 20% (nie 30%), liczonych rok do roku.
  2. Zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura. Wystarczający jest kod PKD wpisany w KRS albo w CEiDG w dodatkowej działalności.
  3. Przeniesiono obowiązek przedkładania przez wnioskodawców dokumentów potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji do właściwych organizacji w związku z prowadzoną działalnością na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia.
  4. Zrezygnowano na etapie składania wniosków z obowiązku załączania przez wnioskodawców dokumentów/uprawnień/pozwoleń dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP. Obowiązek przesłania niezbędnych praw i pozwoleń na realizację przedsięwzięcia został przeniesiony na etap podpisania umowy w przypadku, gdy wnioskodawca we wniosku zadeklaruje, że takie pozwolenia są konieczne.
  5. Wprowadzono dodatkowe kryterium „Przedsięwzięcie MŚP realizowane będzie w ramach działalności HoReCa, turystyka lub kultura”. Kryterium to pozwala uzyskać większe szanse na dofinansowanie przedsiębiorcom, którzy w odpowiednich okresach realizacji swojej działalności posiadali i posiadają przeważający kod PKD w branży. Przedsiębiorcy, którzy działają z kodami PKD dodatkowymi dla branży, mają jednak możliwość skutecznego uzyskania dofinansowania.
  6. W „Przewodniku kwalifikowalności wydatków” doprecyzowano definicję środka transportu rozumianego jako pojazdy samochodowe.
  7. Poprawiono oświadczenie o wyrażeniu zgody na doręczenie przez operatora korespondencji drogą elektroniczną w taki sposób, by zapisy oświadczenia były zgodne z informacjami zawartymi we wniosku o wsparcie.

Maksymalne dofinansowanie dla HoReCa z Krajowego Planu Odbudowy to 90% (pomoc de minimis) do 540 000 zł

Czas na realizację inwestycji do 31 stycznia 2026 r.

Dla kogo?

mikro, małe i średnie firmy

woj. dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie

branże: hotelarstwo, gastronomia, turystyka i kultura

min. 20% spadku obrotów w latach 2020-2021

Szczegółowe informacje na temat warunków uczestnictwa oraz pełna procedura aplikacyjna dostępne są na stronie programu: https://www.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow oraz https://kpo.parp.gov.pl/

Osoby zainteresowane aplikowaniem o środki finansowe zapraszamy do kontaktu z Izbą pod nr tel. 65 529 56 56.